Dit særligt sensitive barn skal anerkendes

"Jeg kan føle andre mennesker" sagde min søn for et stykke tid siden. (Kan læses om her http://sanseintegration.blogspot.com/2010/08/de-srligt-sensitve-brn.html

Denne udtalelse fra min søn satte rigtigt mange tanker i gang for det var så rammende for den særlige sensivitet han besidder. Jeg tænker, at det er en gave og en opgave at være så sensitiv, at man altid kan mærke andres følelser og stemninger når man træder ind i et rum. Da han sagde dette forstod jeg fuldt ud, at han i perioder har behov for at trække sig tilbage og rode med sine egne ting på værelset med lukket dør.


Anerkend det særligt sensitive barn
Når du har fundet årsagen til dit barns mange stærke og forskelligtartede reaktioner på mange stimuli. Har du en baby, der helst vil være hos dig hele tiden samtidigt med, at det ikke sover meget og virker åben og viljestærk - så længe det foregår på din arm, så forsøg så vidt muligt at opfylde dit barns behov. Inddrag familie, netværk og sundhedsplejerske. Deltag i fora hvor nettet. Så kan du nemlig få kræfter til det væsentlige. At opfylde og anerkende dit barns behov for meget fysisk kontakt og at blive skærmet fra omverdenen, når sansesystemet er fyldt op med udtryk.

I børnehavealderen vil dit barn sprogligt begynde at sætte ord på sin egen sensitivitet. Anerkend den, tal om dem og giv den passende opmærksomhed, men lad det ikke dominere jeres liv. Jeg har tænkt meget over hvordan vi både skærmer, men også integrerer det særligt sensitive barn i det samfund, som det er en del af. Et samfund, der kan være brutal, ubarmhjertlig og hård for et særligt sensitivt barn. Personligt er jeg af den overbevisning, at barnet må rustes til at være en del af samfundet og lære at håndtere sensiviteten således barnet ikke skærmes mod verden, men hjælpes til at integreres i den på godt og ondt.

Den særlige sensivitet i skolealderen
I den tidlige skolealder stiger kravene til at være en del af verden på godt og ondt. Det særligt sensitive barn finder ud af, at verden også kan være et ondt sted at være og skal hjælpes til at håndtere dette igennem anerkendelse af følelserne og skærmes i passende doser. Det er en fantastisk hjælp, at børnene nu er så store, at vi kan tale med dem, at det er helt i orden, at de bliver hurtigt trætte efter en lang skoledag med sfo og fødselsdag hos én i klassen efterfølgende. Når læseknoden knækkes åbnes en verden af flydende poesi, ondskab og fantastiske fortællinger. Skærm dit barn mod alt for barske avisoverskrifter og lad det ikke se TV-avisen direkte i de tidlige skoleår.

Som du kan læse kan det være ganske små og forholdsvis banale historier med enkle følelser, der kan sætte hele følelsesregistret i gang hos det sensitive barn. Lige i det felt er det bydende nødvendigt at få en snak med sit barn om at det er helt i orden at føle så stærkt, når man bliver berørt og det er en gave at kunne læse så dybt ind i historien, at man føler med historiens karakterer.