lørdag den 30. oktober 2010

Ingen kontaktsport til de særligt sensitive børn

Har du et særligt sensitivt barn er du sikkert også interesseret i, at de skal gå til sport og få de kropslige udfordringer som er så vigtige for deres almene trivsel og udviklingspotentiale.
Har du et særligt sensitivt barn så ved du også, at de hader smerte og kan reagere kraftigt på fysiske sammenstød med andre børn i sportsgrene, der kræver fysisk kontakt. De kan derfor undgå alle former for holdsport, hvor der ofte er fysiske sammenstød i spillet og kast på gulvet, hvilket kan afføde en høj grad af smerte på grund af den øgede sensitivitet i de fysiske nervebaner i huden Det er ubehageligt og vil afholde mange særligt sensitive børn for at dyrke sport.

Det er synd og skam, da det er nødvendigt med en god motorik og kropsfornemmelse for at få fysiske succeser af forskellige slags. Har du et særligt sensitiv dreng så ved du også, at der i drengegruppen ofte eksisterer et hieraki i forhold til hvem der kan løbe hurtigst, være den stærkeste, være den bedste til fodbold eller håndhold og andre præstationer, hvor det drejer sig om at komme først eller springe højest.

Min søn er ikke særligt vild med smerte. Han jamrer højlydt, hvis han slår sig. Jeg prøver at holde hjertet roligt og hovedet koldt, da jeg ved, at smerte er forbundet med meget ubehag for ham. Heldigvis for ham selv holder han hurtigt op med at jamre og er hurtigt i gang igen. Da han var yngre troede han at verden gik under, når han blødte det mindste. Nu kan han heldigvis berolige sig selv med logisk fornuft og argumenter, når det sker.

Hvordan kan du som forælder så sikre dit barns motoriske potentiale, når de ikke er særligt vilde med fysiske udfordringer, der kan indeholde risiko for smerte?

Vi har med stor succes meldt vores søn til svømning, hvor han nu har været i gang i snart 2 år. Det giver ham motorisk træning, selvtillid og viden om, at han vil være én af de bedste i klassen til svømning, når de starter på svømning næste år. Desuden cykler vi meget med ham. Han kan stadig være en anelse slingrende på cyklen, da højre/venstre integrationen i kroppen øves fortsat som en del af den sansemotoriske træning i forhold til samsynsproblemerne. Min mand løber motionsløb og vi har bestemt, at min søn skal være med til næste år, når han bliver 10 år for at træne udholdenhed og langsomt lære ham, at der også kan opnås resultater igennem lettere fysisk ubehag. Jeg håber, at jeg kan lære ham at overvinde disse former for ubehag ind i mellem. Det er for at han ikke lader sig standse af den øgede sensitivitet i huden, når han bliver ældre som mand, hvor det i en mandeverden forventes at mænd ikke klynker over smerte. Det lyder måske forkert, men jeg synes også, at det er meget vigtigt at ruste ham til at være en del af den verden vi lever i og de samfundsbestemte normer og kulturer han vokser op i.

Så prøv at undersøg mulighederne for sport. Det er vigtigt, at dit barn udfordres kropsligt og ikke kun får lov til at bruge tiden i værelset foran computeren. På min blog kan du finde mange artikler om hvad den motoriske udvikling betyder for det almene velbefindende.