Sanseintegration skabes i graviditeten

Det er et vanvittigt spændende emne at koncentrere sig om at finde viden om sanseintegration og forstå betydningen af den optimale udvikling heraf. Stimulation og udvikling af gode sansemotoriske færdigheder starter i livmoderen. Fostret skal sikres de bedste muligheder for stimulation af de sanser, der udvikles tidligt i fostertilstanden. Sanser, der skal modtage stimulation fra moderens bevægelser og aktive holdning til graviditeten.

Dannelse af taktilsansen
Den taktile sans/følesansen er tidligst udviklede af vores sanser og skabes i fostrets 6.-9. leveuge. Det vil sige, at fostret i en meget tidlig tilstand registrerer varme, kulde, tryk og ændringer i fostervandets konsistens. Taktilsansen består af føleceller, der sidder overalt i huden, slimhinderne og indvoldene. Sansecellerne er mest koncentrerede omkring munden, fingrene og munden. Avancerede 3D scanninger af fostre i 9. uge viser, at fostret har tydelige mundbevægelser og klar påvirkning af sansecellerne, når moderens indvolde bevæger sig eller der er tryk mod livmoderens væg og der dermed opstår tryk i fostervandet.

Dannelse af labyrintsansen
Labyrintsansen er en balance og ligevægtssans, og en af de sanser der er tidligst udviklet. Når fosteret er elleve uger, har det udviklet labyrintsansen, som stimuleres allerede fra dette tidspunkt. Labyrintsansen sidder indenfor det indre øre og består af tre buegange og to små sække. Der er væske i dem, og når man bevæger hovedet, vil den måde væsken står på registreres i hjernen. På den måde registrere og stimulere de første bevægelser labyrintsansen. Så tidligt i graviditeten er det vigtigt og nødvendigt at sikre, at kvinden kan være fysisk aktiv. Det kan være en udfordring at sikre denne vigtige information i forhold til de kvinder, der lider af svær kvalme og opkastninger, der i den grad trætter og dræner den gravide.

Jeg mener, at den praktiserende læge har et ansvar for korrekt rådgivning ved første graviditetsundersøgelse på samme måde som der informeres om alkohol, stoffer, parfume, rygning og brug af præparater uden parabener. Kvalmen og opkastningerne kan dæmpes kraftigt ved den rette medicin som kan fås uden skadevirkninger. Da jeg var gravid for 9 år siden fandtes disse former for medicin også, men jeg kendte ikke til dem på daværende tidspunkt. Det kunne have hindret , at kimen til min inaktive graviditet blev født. Det er særdeles vigtigt at være aktiv med motion og almindelige dagligdags gøremål for dermed at stimulere barnets labyrintsans bedst muligt. Da min søns labyrintsans blev testet for 2 år siden havde han ingen vestibulær nystagmus, hvilket vil sige, at han ikke havde nogle små hurtige øjenbevægelser efter hurtige kolbøtter. Det er tegn på en ustimuleret labyrintsans. Det er så vigtigt, at væsken i de indre buegange stimuleres ved bevægelser i alle retninger, da det er med til at træne kroppens fornemmelse af hovedets position i fostertilværelsen.

Muskelledsansen
Denne sans udvikles i fostrets 11.-13. leveuge. Muskel-led sansen befinder sig i alle fostrets muskler og led dvs. i alle sener, ledkapsler og hinder. Sansen er med til at stabilisere leddene og registrerer kroppens stilling gennem musklerne og leddenes stilling. Sansen arbejder ofte sammen med synssansen og berøringssansen på den måde at fostret kan begynde at registrere dets bevægelser og hvor det befinder sig i livmoderen. Denne sans er afgørende for fostrets kontrol af kroppen samtidig med at kroppens stilling registreres i livmoderen. Sansen integreres gennem fostrets bevægelser ved musklernes sammentrækning og bøjning. Fostrets gryende kropsbevidsthed, muskelspændin og bevidstheden af kroppensbalance er afhængig af denne sans.

Opsamling
Der er ingen tvivl om, at en inaktiv graviditet var med til at grundlægge kimen til et barns sansemotoriske vanskeligheder. Er barnet ikke udsat for den rette mængde stimulation af sin taktil- og labyrintsans i fostertilværelsen kan det være ret problematisk i forhold til udvikling af barnets sanseintegration.

Derfor kan det være relevant at huske at gå lange ture, bevæge sig, svømme, dyrke moderat sport, kun tage de anbefalede 10-15 kg på i løbet af graviditeten, sørg for at holde muskler stærke ved korrekt styrketræning og hold sig i gang. Dette er naturligvis kun muligt, hvis der er tale om en almindelig graviditet.