onsdag den 13. oktober 2010

Sanseintegration og udvikling af motorik

Vi er kommet i gang med samsynstræningen igen. Det er træning af motoriske færdigheder, der stiller krav til min søn. Vi har gennemgået hele træningsprogrammet i dag. Det tog 45 minutter og jeg skal lige indstille mig mentalt på, at nu er vi i gang igen.
Det tager rigtigt meget tid af vores tid og jeg er ved at indstille mig mentalt på, at vi endnu ikke er ved vejs ende og der fortsat er behov for træning for at få de sidste motoriske færdigheder med.

Jeg er stødt på hjerneforskeren Ann Elisabeth Knudsen, der har skrevet en del fremragende artikler om den neurologiske udviklings betydning for børns motorik og indlæring. Det er utroligt spændende læsning og jeg kan kun anbefale, at man søger information denne vej, hvis man er interesseret i den mere neurologiske tilgang til emnet sanseintegration.

Hun beskriver, at motorisk træning træner de områder i hjernen, der har betydning for at lære at læse. Den intense motoriske træning har gjort mirakuløse resultater da min søn rykkede sig 2 1/2 i læsehastighed ved et halvt års træning. Han har lavet mange øvelser, der kræver et samarbejde mellem venstre og højre hjernehalvdel via hjernebjælken.

De motoriske grundbevægelser som at rulle, kravle, krybe, hoppe, hinke, snurre rundt, klatre og balancere aktiverer rigtigt mange områder i hjernen og kræver stor koordination og udvikling. Det er vigtigt, at små børn lærer at kravle, da krydsbevægelserne har stor dominans i forhold til senere indlæring og at højre og venstre hjernehalvdel kan samarbejde. Allerede ved 1-års alderen er hjernebjælken næsten dobbelt så tyk hos piger, så drenge har rigtigt meget brug for kravlebevægelser for at udvikle hjernebjælkens muligheder for samarbejde mellem venstre og højre hjernehalvdel. Den ultimative hjernebjælkeøvelse er at lære at læse og den kan stimuleres og udvikles ved motorisk træning på det enkle niveau i forhold til grundmotoriske bevægelser, men også sværere motoriske øvelser, der stimulerer højre og venstre hjernehalvdels forskellige kvaliteter og evner til hurtigt at interagere med hinanden via hjernebjælken. Vi arbejder med avancerede motoriske øvelser, hvor min søn skal lave hurtige skift mellem højre og venstre hjernehalvdels forskellighed for at styrke hjernebjælkens elasticitet og udvikling yderligere.